ТОВА Е КРАЯТ НА ДЪРВЕНИЦИТЕ ИЛИ 5+ МЕТОДА ЗА ИЗБАВЯНЕ ОТ ДЪРВЕНИЦИ

Дървениците са често срещани, лесно разпространими и изключително досадни за изтребване гадинки. Тяхното присъствие в къщата ни носи не само физически неудобства, но и създава неприятното чувство, че някой е нахлул в собствения ни дом.

ДЪРВЕНИЦИТЕ

По своята същност дървениците биват над 90 вида, но в най-честия случай, тези, с които се сблъскваме са т.нар. креватни дървеници. Тяхното име не е случайно – насекомите се настаняват в матраци, в рамките на леглото, в меката мебел, в диваните и постелките и в самите завивки, в които спим. Това, за съжаление, не са единствените места, на които дървениците обичат да се установяват. Поради изключително малкия им размер, те често зараждат колониите си в стари мебели, мокети, тапети, паркети, ламперии – всяко топло, тъмно и тясно пространство е добре дошло за тях. Но, независимо колко им е комфортно тук, това е нашият дом и дървениците нямат място в него! Ето и начините, по които да отпратим неканените гости по живо, по здраво, далеч от тук.

Първа стъпка – да проучим противника

Тук е моментът да обсъдим най-основния ход, който не бива да се пренебрегва, а именно – да определим дали гадините, с които си имаме работа наистина са точно дървеници. Съществуват множество малки насекоми, най-известните, сред които бълхи и акари, които биха могли да ни подлъжат. Ето защо е важно да проследим дали всички признаци за наличие на дървеници са налице, за да бъдем сигурни, че се борим с правилния вредител.

Симптоми на наличие на дървеници са: поява на червени ухапвания по кожата, съпътствани със силен сърбеж; кървави или кафеникави петънца по чаршафите, които остават по време и след ухапване; наличие на кухи обвивки от самите насекоми, които те оставят при смяна на корубата; наличие на яйца (малки бели прашинки) по рамките на леглата, в и под чекмеджета, шкафове и около контакти.

Ако всички тези белези са комбинирани, то вече е време да се прибегне до сериозно третиране на къщата.

Втора стъпка – да подготвим ответния удар

На този етап трябва да се въоръжим с решителност и търпение. Имайте предвид, че борбата с дървениците е много трудна и избавянето от тях може да отнеме повече, отколкото ни се иска. Проблемът с тях е това, че дори на повърхността да изглежда сякаш вече е чисто, дървениците се размножават изключително бързо. Достатъчно е в някоя пукнатина да е останала една женска дървеница, за да се напълни отново къщата ни до дни.

Има няколко познати метода за прочистване от дървеници, тук ще разгледаме по-популярните от тях.

 • Спирт за горене (денатуриран спирт)

Този метод е подходящ за третиране на мебели, мокети и тапицерии, тъй като не оставя следи по плата при разливането. Важно е след пречистването да проветрим дома си докато миризмата на спирт не изветрее напълно.

 • Амонячен разтвор

Преди поставянето на амонячния разтвор трябва да запушим всички възможни изходи на гадинките – пукнатини, дупки, процепи – с гипс или друг вид мазилка. След това разпределяме амоняка в малки отворени съдове на различни места из къщата ни и ги оставяме така за няколко дни.

 • Разтвор с бензол

Този способ е подобен на гореизброения, но има своите специфики. При него също поставяме разтвора в плоски съдове – чинийки или дори капачки – и ги оставяме в помещенията за няколко дни. Сместа включва бензол, денатуриран спирт и нафталин, поради което е от голямо значение домът ни да не се обитава по време на третирането и в следващите дни, а когато се завърнем е важно да проветрим до пълното изветряване на мириса от разтвора, тъй като е силно отровен.

 • Опушване със сяра

Тук отново се изисква предварително запушване на възможните изходи за бягство или скривалище на инсектите. След като сме се уверили, че всички пукнатини и процепи са запречени, отваряме всички шкафове, изваждаме дрехи, завивки и третираме опушвайки помещението в продължение на две денонощия с изпарения на сяра – от аптеката. Отново, при последващото влизане в стаята, е важно тя да е проветрена изцяло.

 • Разтвор с нафталин

Нафталинът участва почти във всички методи за борба с дървениците, както и в настоящата смес. Разтворът от нафталин, стрити сухи листа от хризантема и цвят от лайка също прогонва нежеланите твари и е вариант, ако нямаме възможност да отсъстваме от вкъщи за дни.

 • Други методи

Съществуват още много рецепти и прийоми за избавяне от дървениците, които се предават от нашите баби, майки, както и в интернет. Някои от тях включват посипване на дрехите и мебелите с чист нафталин. Стриктното почистване на всички вероятни скривалища, пода, подматрачната рамка, шкафове, ключове за лампи и всички дървени части с домашните препарати, с които разполагаме също би помогнало в борбата, поне временно. Други методи включват лавандула, лайка, както и варосване на стените.

Трета стъпка – Тежката артилерия

Гореизброените похвати за борба с дървениците биха могли да имат ефект и да ви избавят от натрапниците, но все пак имайте предвид, че те имат по-скоро профилактичен ефект. А както сте забелязали, голяма част от тях са опасни, отровни, времеемки и изискват няколко дни за действие. Когато, обаче, става въпрос за нашествие на дървеници в дома ви, няма място за компромиси. Това, което можете да направите, за да сте сигурни, че сте избрали най-ефективния наличен похват, е да се обърнете към сертифицирана фирма за борба срещу вредителите. Превента предлага бърз, безопасен и професионален способ със специални препарати, които са силно отровни и с моментално действие, но са напълно безвредни за хората и околната среда. Вече не е нужно да се занимавате с досадните дървеници – оставете работата на нас.

Четвърта стъпка – Истинският начин

Когато се обаждате на нашия екип за борба с насекомите, сте сигурни, че сте направили най-добрия избор за своя дом. Екипът ни се състои от квалифицирани професионалисти, с придобита правоспособност за дезинфекция, а препаратите, които използваме са одобрени от Министерството на Здравеопазването. За разлика от всички домашни прийоми, нашето присъствие не заплашва дома ви и вашите близки с отровни съставки и изпарения.

Предварителната подготовка, която се изисква от ваша страна включва единствено да ни осигурите достъп до потенциалните гнезда на дървениците, да извадите всички торби и сакове с дрехи, със завивки от шкафовете, да разтворите гардеробите и да съберете съдържанието им в средата, за да можем да достигнем до малките цепнатини в дъното. Също така, можете да изчистите с прахосмукачка всички подове, както и зад и под леглата и големите мебели – така ще почистите яйцата, които вече са попаднали там. При ваш сигнал, ние ще реагираме до 48 часа за първото напръскване. Имайте предвид, че третирането на вредителите става на три до четири последователни етапа. След първото ни посещение ще изминат до десет дни, а след второто  – ще инспектираме индивидуалния ви случай, за да определим последващите пръскания.

Ние ще обработим определен набор от места в дома ви, които са примамливи за възпроизвеждане и разпространение на дървениците: всички матраци и дюшеци, рамките на леглата, ръбовете на меката мебел, первазите, контактите, картините, гоблените, календарите, ламперията, отлепени тапети и мокети, както и всякакви стари дупки и процепи от пирони и закачалки.

След третирането, въпреки препаратите ни, които са напълно безвредни за хората, е препоръчително да се изчака до два часа, преди в къщата да се завърнат вашите деца и домашни любимци. А когато приключим всички цикли на обработка, ще сте сигурни, че вие и вашите близки са защитени. И вашата къща отново ще бъде вашата крепост. Защото никой, дори дървениците, няма право да нахълтва неканен в дома ви.

Подобни Публикации

 • 87
  Бежовите обувки са все по-популярни и обичани от модата. Вероятно това се дължи на факта, че те имат свойството визуално да издължават краката и да ги правят по-стройни и елегантни. Или просто защото изглеждат много шик. Но каквато и да е причината, явно жените ще продължават да залагат на тях…
 • 83
  Висшата мода днес е все по-близо до мъжете и жените, които биха искали да знаят какво се случва на модните подиуми. Ако преди това беше начинание само за избрани, то днес чрез интернет интерактивни медии, всеки потребител може буквално да гледа на живо какво се случва на модни шоу презентации,…
 • 82
  Вече сме напълно в зимния сезон и няма как дамите да не са подготвили своите зимни палта, които трябва да им топлят, но същевременно да са елегантни, стилни и разбира се, да им бъде удобно. На мода през зимата на 2016/2017 са дамските палта до коленете, поне това се появи…

За Мен

Здравейте, казвам се Люси Попова  и  върша работата си от дома си. Имам две котенца и две прекрасни деца. Харесва ми да си пия кафето късо и силно, порциите ядене - здравословни, коктейлите - студени и семейството ми винаги около мен. Обичам домът ми да е веинаги организиран и подреден, спомените ми пресни, снимките-  в рамки, почивките-дълги и далечни, да релаксирам на безкраен пуст плаж, да нося удобни и стилни дрехи, сърцето ми да е винаги изпълнена с вълнение, а душата ми спокойна. Пиша за всички тези неща, които обожавам, всички неща, които ме описват. Аз съм този блог.  

Моите Линкове

Категории

Контакти

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

Pinterest Widget Plus

Профил в TWITTER